Logga in/ut  

   

Vilka är online  

Vi har 197 besökare och inga medlemmar online

   

Syndikering  

   

I juli 2018 brann Maxelmossen ner, Friluftsfrämjandets i Arbogas stuga i södra skogen.

Lions Club Arboga skänkte hösten 2019 25 000:- till uppbyggnaden av stugan och i februari 2020 skänker vi ytterligare 25 000:-. 15 februari var det invigning av nya Maxelmossestugan och söndag 23 februari öppnar stugan för allmänheten. Stugan är öppen kl 09.30-14.00 på söndagar från 23 februari till 26 april och erbjuder bland annat kaffe, te, saft, korv, smörgåsar och fikabröd . Från 15 mars är det Bingo med start från Teknikbacken.

 

Lions Club Arbogas president Ove Norman lämnar över en av checkarna på 25000:- till Friluftsfrämjandets kassör Per Nykvist. Till vänster står Friluftsfrämjandet Arbogas lokalförenings ordförande Stig Eriksson.

 

 

Lions Club Arboga kan skänka 50 000:- till uppbyggnaden av Maxelmossestugan tack vare Er! TACK till er som besöker Munken och Hönan under Medeltidsdagarna och som köper lotter i skink- och tårtlotterierna under gammeldags julmarknad i Ahllöfsparken.

TACK för er hjälp så vi kan hjälpa!

 

Här kan ni läsa mer om Friluftsfrämjandet i Arboga.

Den 10 maj 2013 fick Arboga killen Emil Andersson ta emot
Sveriges Lions Bragdlejon på 20.000kr.

 

 

   

 

Idag den 10 juni 2014, i HQ-huset, hyllades han och överräcktes bragdlejonet 2013 av DG-elect Ingemar Karlsson, vice guvernör Ulf Carlsson och från Lion Club Arboga närvarande med Ingwar Lindgren och Lionpresident Margareta Fried.

Motiveringen löd...

 

 

 

 Foto: Maria Widlund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikväll har Lions Club Arboga fått ta del av Arbogas Lucia och hennes följe. Ett genrep som traditionen är mycket trevlig. Viktoria Pettersson blev årets Lucia. Hon och hennes kör ska besöka 23 ställen under veckan som kommer. En hektisk tid för dem.

 

 


Efter sången serverades julbord till medlemmarna som Programkommittén ordnat. Alla åt och drack och var otroligt mätta när kvällen var slut.

 

 

ZO Ulf Karlsson passar även på att överlämna ett diplom till Lars Erjö för att ha varit trogen Lionmedlem i 55år. *applåd*

 

En trevlig tisdag kväll på Stengärdet i Kungsör.

 

Det var ett mycket trevligt maj-möte på naturreservatet Stengärdet i Kungsör.
Vi vandrade över Köpingsåsen och sedan ner i dalen där skogen blev tätare.

 

 

 

 

   

Paul och Håkan undrar om det verkligen här vi ska vara?

De övriga medlemmarna anländer. Här kliver Monica Isaksson ut

 

 

   

Jan Torvang gav oss en intressant guidning i naturreservatet.

 

   

Vandringen börjar upp till åsen.

 

Ärtor på en Långfredag

 

Detta "stengärde" är ett klapperstensfält och det bildades för cirka 7 500-8 000 år sedan då åsen började höja sig ur havet. Kraftiga bränningar sköljde ut allt finkorn­igt material och kvarlämnade ett klapperstensfält bestående av jämnstora rullstenar. Åsen höjde sig alltmer över havsytan som beräknas ha uppgått till minst två meter per sekel. Då utbildades mäktiga strandvallar som finns på åsens östra sida. Dessa syns i form av tydliga linjer av sten, som vågorna lämnat efter sig, allt eftersom havsytan sjönk. Enligt sägen finns det en förklaring: "En bonde sådde ärtor här på en långfredag. Som straff förvandlades allt till sten", ( 612, 620)

 

   

 

   

Lars Erjö och Bosse Fried krokar arm.

Man måste gå försiktigt nerför åsen. Lätt att halka på runda stenar

 

     

Här vid åsens fot finns också ett urskogsliknande barrbestånd med högvuxna granar och tallar. Här finns även flera källor

 

I skogen finns det småkryp…

 

Vandringen fortsätter till en gammal varggrop som användes att fånga varg, räv och älg. Fångstgropen var 3-4 m djup med ca 5 m diameter. Väggarna var branta och i botten har det slagits ner vassa pålar. Gropen täcktes med ris, jord och mossa. I mitten av gropen fästes en död höna på en lång påle.

 

   

 

Jan visar upp en granplanta och jämför den med en fullvuxen gran på ca 38m. Maggan passade på att vara trädkramare.

 
 

 

Det rörliga, näringsrika vattnet ger skogen stor växtkraft. Man hittar exempelvis orkidéerna knärot, spindelblomster och jungfru Marie nycklar. Även mossfloran är av stort intresse med förekomst av exempelvis grön sköldmossa och vedtrappmossa.

      

     

 

Barkborren är ett skadedjur som lägger sina larver under barken. Här försöker vi hitta den utan framgång, men den finns. Gör mycket skada på träden, tyvärr.

 

   
 

 

 

Om man sågar itu ett trä, kan man bestämma hur gammalt ett träd är genom att räkna årsringarna. Man kan också se hur det har den har växt.

 

 
 

Tickor är svampar som växer på levande

eller döda träd.

                 

 

…och några få Lejon

 

Programkommiten hade gjort en frågekamp med en mängd svåra frågor till oss. Jan delar ut pennor och formulär till frågorna. Programkommitens ordf. Stefan Kanders rättar sedan svaren.

 

 

 

Alla samlade och klubban, klockan och sånghäftena var på plats. LP Hans försökte få lite tyst i klassen så att mötesförhandlingarna kunde genomföras. Lions klubb denna kväll hälsade också en ny gäst, Maud Nygren, välkommen.

   

 

 

Vår Lions President Hans Almgren avtackas för det gångna året av tillträdande president Margareta Fried.

 Hans sitter kvar tom. 30 juni.

 

       

 

Dags med lite mat

Efter mötesförhandlingarna blev det mat. Programkommitens ordf. Stefan Kanders har lagt ned mycken möda på maten. Vi njöt av läckerheterna och blev riktigt mätta. Det bjöds på grillad karré med fransk potatissallad samt morotskaka till kaffet.

En riktigt fin kväll på årets varmaste dag.

     

 

     

 

Grattis till alla Vinnarna i Frågekampen.

 

       

Första priset fick vår tillträdande president Margareta Fried

som vann därmed årets vandringspris, Stånkan.

Andra plats togs av Leif Andersson.

 

På tredje plats hamnar vår gäst Maud Nygren

”Detta pris av ringa värde gives alltid till den fjärde”, lejonet, ges till Anna-Lena Norman

 

           

 

Övriga bilder

   
   
   
 

 

   
   

Lions Club Arboga  c/o Hans Almgren, Åkervägen 12  732 32 Arboga. Om cookies
Copyright © 2011 Lions Club Arboga. Alla rättigheter reserverade.

© Lions Club Arboga