Logga in/ut  

   

Vilka är online  

Vi har 184 besökare och inga medlemmar online

   

Syndikering  

   

Den 1 december 1951 grundades Lionsklubben i Arboga vid stiftelsefesten på Stadskällaren – klädkod högtidsdräkt. Arbogaklubben blev den 25:e i Sverige. Initiativtagare var källarmästaren Gustav Adolf Persson på Stadskällaren som också valdes till klubbens förste president. Redan vid de första sammanträdena bestämdes även att klubbens medlemmar skulle erbjuda skjuts från stadens ”försörjningshem” så att de äldre kunde besöka sina anhörigas gravar.  Klubbens aktiviteter kom sedan slag i slag: exempelvis julgransplundring på Stora torget för barnen, slädpartier för de äldre, Lucialotteri och Luciafirandet som klubben 1953 övertog från Barnens Dag-föreningen och insamling av begagnade glasögon, något som optikern och Lionsmedlemmen Mathias Tillman startade 1962.

 

Lions spelade särskilt under 1960-,70- och 80-talen en viktig samhällsroll i Arboga med många arrangemang som engagerade Arbogaborna. Men så bestod också klubben av närmare 60 medlemmar, alla ”välrenommerade affärs- och yrkesmän” som då var krav för att bli medlem. Faddern skulle också gå i god för att den blivande medlemmens ”moraliska, sociala och ekonomiska ställning var god”. Men Lions Club Arboga har genom åren utvecklats från en elitär mansklubb till en jämställd och demokratisk förening med idag 26 medlemmar, varav 11 kvinnor.

 

Vid jubileumsfesten på Arbetareföreningen den 20 november medverkade Old Fashioned Girls och Kjells kapell. Flera tal hölls, bl.a. av klubbens verklige nestor, Ingwar Lindgren – ett hängivet Lion, tidigare bankdirektör, fotbollsdomare, DG, ordförande i klubbens idrottssektion m.m. Även tidigare DG Ulf Carlsson från Kungsör uppvaktade Arboga-klubben.

 

Det var en trevlig kväll som inte bara musikunderhållningen utan också gästerna från våra grannklubbar bidrog till. Den glada jubileumsfesten sporrar klubbens medlemmar att arbeta vidare för att göra Arboga till en bra kommun att bo och verka i och till att fortsätta samla in pengar till kultur- och ungdomsaktiviteter, och inte minst till behövande i kommunen, i Sverige och i världen. Lions Club Arboga behövs!

 

Text: Hans Almgren, sekreterare Lions Club Arboga

 

I Arboga Minnes årsskrift 2022, som kommer ut strax före jul, finns en längre uppsats om Lions Club Arbogas historia 1951 – 2021.

 

 

Lionrörelsen startade i Chicago i juni 1917 av försäkringsmannen Melvin Jones som inbjöd 27 olika affärsklubbar att gå samman för att göra positiva insatser för samhället och medmänniskor. Rörelsen bredde ut sig i både Nord- som Sydamerika och inte förrän 1947 tog svensken Torgny Lange idéerna om Lions med sig hem till Sverige och den första lionklubben i Europa bildades i Stockholm den 24 mars 1948. Under 1950- och 60-talet bildades det otal lionklubbar och i varje stad av någorlunda storlek fanns det en lionklubb. Lions Club i Västerås chartrades i mars 1951 och blev fadderklubb till Lions Club Arboga, som instiftades den 22 november 1951. Charterpresident blev källarmästare Gustaf Adolf (G.A) Persson och till sekreterare valdes tandläkare Gunnar Stjernström. Bestämmelserna var till en början att det endast fick vara en medlem från varje skrå eller yrkesgrupp. Det innebar att en medlem blev ordinarie och övriga från samma skrå associerade medlemmar.

   
   

Lions Club Arboga  c/o Hans Almgren, Åkervägen 12  732 32 Arboga. Om cookies
Copyright © 2011 Lions Club Arboga. Alla rättigheter reserverade.

© Lions Club Arboga